Revista de Narrativa de l’Ànima

10 de gener del 2022

Steiner: sobre el poder de les rondalles meravelloses

 

Els materialistes diuen que els mites i les rondalles meravelloses es van originar en un estadi infantil de la raça humana; però en aquesta infància, la humanitat rebia el coneixement dels déus. En el procés de la nostra evolució, els mites i les rondalles meravelloses s’han anat perdent, però els nens no haurien de créixer sense. Hi ha una diferència enorme entre permetre que els nens creixin escoltant rondalles o no. El poder de les imatges de les rondalles, que donen ales a l’ànima, es fa evident només en una edat posterior. 

Crèixer sense les rondalles acaba conduint a l’avorriment, a la desil·lusió. De fet, això pot causar inclús símptomes físics –les rondalles poden ajudar a prevenir malalties. Les qualitats que penetren en la nostra ànima provinents de les rondalles es manifesten més tard com a ganes de viure, com a entusiasme pel fet de ser viu, i com una habilitat per tirar endavant amb la vida, que poden experimentar-se encara en les edats més avançades. Els nens han d’experimentar el poder dels continguts de les rondalles mentre són joves i encara poden fer-ho.

La gent que no pot viure amb idees que no tenen realitat en el pla físic estaran morts per al món espiritual. Les filosofies basades exclusivament en el món material són la mort de la nostra ànima.

(Rudolf Steiner, conferència “Fe i coneixement”, Praga, 17 d’abril de 1914 (GA 154))