Revista de Narrativa de l’Ànima

25 d’abril del 2021

Ombres de fang - 3 - Sri Aurobindo (2)

 


·

Les Fosques Forces Hostils (2)

·


·

SRI AUROBINDO

·

Cartes sobre el Yoga

Volum 3, part 4

·

Part 7: L’oposició de les Forces Hostils

·

Font: Site of Sri Aurobindo & The Mother

(Al lloc web original, en anglès, francès, rus i alemany;

la versió catalana és meva. La numeració (de 3982 a 4100), a l’original.)

·

3991 Pel que fa al contacte amb el món i les forces hostils, aquesta sempre és clarament una de les principals dificultats del sadhak, però transformar el món i les forces hostils és una tasca massa gran, i la transformació personal no pot esperar a què s’hagi resolt. Allò que s’ha de fer és aconseguir viure en el Poder en què aquestes coses, aquests elements pertorbadors, no poden penetrar-hi, o, si hi penetren, no poden causar molèsties, i ser purificat i enfortit per aquest Poder fins al punt que dins d'un mateix no hi hagi res que respongui als elements hostils. Si hi ha una protecció que embolcalla, un descens interior que purifica, i, com a resultat, un establiment de la consciència superior en el ser interior i que acaba per substituir l’antiga consciència ignorant fins i tot en les parts exteriors més actives, llavors el món i les forces hostils ja no tenen importància – si més no pel que fa a la pròpia ànima; perquè més enllà d’això sí que hi ha un treball no personal en el qual s’ha de tractar amb tot plegat; però això, en l’estadi en què ens trobem ara, no ens ha de preocupar.

*

3992 Sempre hi ha una pressió damunt les forces de la naturalesa inferior per a obligar-les a canviar – els éssers hostils senten aquesta pressió a través d’elles; però a ells, pel que sembla, se’ls ha donat l’opció de triar entre canviar o ser destruïts.

*

3993 És veritat. Tal com estan les coses, sembla que la mentida vital pren un avantatge temporal per damunt de la naturalesa sattwica superior.

*

3994 És una gran veritat que la falsedat regna en aquest món; aquesta és la raó per a què es manifestin totes aquestes dificultats. Però tu no has de deixar-te sacsejar. Tu has de romandre calmat i fort, i seguir endavant, usant el poder de la Veritat i de la Força Divina, que t’ajuden a superar les dificultats i a redreçar allò que ha estat vinclat per la falsedat.

*

3995 Sí, així ho crec. Cada vegada que s’ha de fer alguna cosa, sempre hi ha forces que tracten de ficar-se pel mig. Suposo que volen deixar clar que caminar tranquil·lament, i també “el camí planer i sense espines”, pertanyen únicament al ṛtam satyam bṛhat dels Veda [Allò Recte, Veritable i Vast], i que nosaltres ens hem d’elevar fins allà – si és que podem.

*

3996 Qualsevol punt que triïn les forces adverses per atacar, per petit que pugui semblar-li a la ment humana externa, esdevé un punt crucial, i cedir en aquell punt podria significar cedir-los a elles les claus de la fortalesa. Fins i tot si es tracta d’una petita porta del darrera, elles en tenen prou, perquè això els permet entrar a dins.

         No hi ha res realment petit ni trivial en el Gran Camí. Sobretot quan la lluita ha baixat fins al nivell físic, aquestes distincions deixen de tenir cap valor, perquè en aquest nivell no resulta gens fàcil establir un barem i les “petites” coses tenen una gran importància. En aquest nivell, perdre una posició menor pot suposar la derrota segura d’una gran batalla.

         Tothom ha de passar per la mateixa experiència i pel mateix test que tu estàs passant ara. T’ho hauríem estalviat si hagués estat possible, però des del moment en què s’ha esdevingut esperem que persisteixis i que aconsegueixis vèncer. Paciència, resistència tranquil·la, calmada resolució per a arribar fins al final i vèncer: aquestes són les qualitats que se’t demanen ara – les virtuts menys espectaculars per a un guerrer, i tanmateix les més substancials.

         I també, perspicàcia i vigilància. No tanquis els ulls ni et giris d’esquena davant les dificultats que hi ha dins teu, ni tampoc deixis que et desanimin. La victòria és segura si perseverem; ¿i quin preu podria ser massa gran, ja fos com a dificultat o com a esforç, per a una conquesta com aquesta?

*

3997 Sí, sens dubte. Els humans són constantment envaïts pels éssers hostils, i hi ha un gran nombre d’éssers humans que estan sota la seva influència, ja sigui parcialment o de forma completa. Alguns estan posseïts per ells, alguns altres (no molts) són encarnacions d’éssers hostils. Actualment són molt actius a tota la terra. Naturalment, en el món exterior no hi ha la consciència que s’obre en el ioga, la qual permet fer-se conscient del atacs o repel·lir-los de forma conscient – la lluita que es dóna dins de cadascú entre allò psíquic i les forces hostils progressa en la major part darrera del vel, i quan es manifesta a la superfície, la ment no arriba a entendre de què es tracta.

*

3998 La primera cosa que procura fer l’entitat que pren possessió d’una ésser humà és separar-lo de la seva part psíquica, i és això el que provoca la lluita. Tot depèn de l’extensió i de la persistència de la possessió – quina proporció del ser és envaïda, i si la invasió és constant o no.

*